Građani Srbije identifikovali su vrlo jasno probleme i, među zahtevima koje su postavili nakon dva tragična događaja koja su pogodila našu zemlju, od nadležnih institucija između ostalog zahtevaju: smenu Saveta REM-a, oduzimanje dozvola za emitovanje TV PINK i TV HAPPY, gašenje štampanih medija i tabloida koji objavljuju lažne vesti, podmetačine i kontinuirano krše novinarski kodeks.

Udruženja građana, novinara i medija već godinama unazad ukazuju na pogubno delovanje medijskih sadržaja koji promovišu nasilje, šire paniku, dezinformacije, zlonamerne sadržaje i manipulacije. Ovakva medijska scena razvila se isključivo zbog toga što se zakoni ove države sistematično zaobilaze, a institucije (pravosudne, ministarstva, nezavisna tela) ne reaguju na kršenje važećih zakona i pratećih podzakonskih akata.

Mi smo mreža udruženja građana, novinara i medija protiv nasilja koja podržava građanske zahteve protesta “Srbija protiv nasilja”

U cilju informisanja građana o zahtevima protesta “Srbija protiv nasilja”, njihovom ispunjenju i toku protesta kreirali smo internet stranicu protivnasilja.rs gde svi zainteresovani građani mogu na jednom mestu da nađu sve ove informacije.

 1. Asocijacija medija
 2. Asocijacija onlajn medija (AOM)
 3. Autonomni ženski centar
 4. Beogradski centar za bezbednosnu politiku
 5. Beogradski centar za ljudska prava
 6. BIRODI
 7. Centar savremene politike
 8. Centar za evropske politike (CEP)
 9. CRTA
 10. Evropski pokret u Srbiji
 11. Građanske inicijative
 12. Inicijativa mladih za ljudska prava
 13. Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM
 14. Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV)
 15. Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)
 16. Partneri Srbija
 17. Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“
 18. RERI
 19. Slavko Ćuruvija Fondacija
 20. Share Fondacija

16. 6. 2023.

 

Scroll to Top